De eerste wedstrijd van het IDM-seizoen was er een met wisselende resultaten voor het Molenaar Racing Team. In Oschersleben wist Sven Doornenbal twee top tien klasseringen op zijn naam te schrijven maar zat het Thom Molenaar niet mee. Hij keerde met slechts 1 punt terug naar huis.

Nadat de oorspronkelijk geplande openingsrace van het IDM-seizoen in het eerste weekend van mei in Lausitz werd geschrapt kwam onlangs het bericht dat het seizoen kon worden geopend op zondag 23 mei in Oschersleben. Thom Molenaar en Sven Doornenbal reden met de KTM RC390’s voorafgaand op vrijdag drie vrije trainingsessies en op zaterdag twee kwalificatietrainingen. Op zaterdagochtend werden er in de eerste sessie al snel goede tijden op de klokken gezet. Voor Molenaar zou dat achteraf van groot belang blijken te zijn, omdat hij vanaf de zesde ronde met technische problemen te kampen kreeg. Hij zou daarna niet meer in actie komen maar zijn tijd bleek voldoende voor een 9e plaats op de startopstelling. Ook Doornenbal zette zijn beste tijd neer in de eerste kwalificatie, goed voor een 14e startpositie.

Het team heeft hard gewerkt om de KTM van Molenaar op tijd voor de races gereed te hebben en daartoe besloten het motorblok te vervangen. Met een setup die voor kleinere trainingscircuits bedoeld is was het voor Molenaar een uitdaging om zijn goede startpositie door de 13 ronden tellende races vast te houden. Na een goede start wist hij  een plaats te winnen maar ondanks zijn vechtlust zakte hij door de race heen steeds iets verder terug en eindigde net buiten de punten op een zestiende plaats. Doornenbal kende een voortreffelijke start waarbij hij direct doorschoof naar een negende plaats en een ronde later nog een positie wist te winnen. In de eindfase wist hij de zevende plaats veilig te stellen, vlak achter Oliver Svendsen en met een comfortabele voorsprong op Leo Rammerstorfer. De winst was voor Marvin Siebdrath, voor regerend kampioen Lennox Lehmann en de Nederlander Twan Smits.

In de tweede race stond Molenaar voor dezelfde taak om het beste uit de reservemotor te halen en hij werd dit keer beloond met de laatste punt. Doornenbal kende wederom een uitstekende start en bezette direct de tiende positie. Hij klom nog een plaats op en hield de negende plaats door de race heen knap vast. Op de finishlijn wist hij nog net Troy Beinlich voor te blijven en zes punten veilig te stellen. De wedstrijd werd gewonnen door Lennox Lehmann.

Sven Doornenbal kijkt tevreden terug op het weekend.

Na als 14e gekwalificeerd te zijn lukte het veel plekken goed te maken en ik ben zeker tevreden met de dubbele top 10 finish.

Voor Thom Molenaar was het een weekend om snel te vergeten.

Ik wil het team bedanken voor al hun inspanningen en kijk alvast vooruit naar de volgende wedstrijd in Most, waar ik wil laten zien wat ik in mijn mars heb!

Mixed results in Oschersleben

The first round of the IDM season was one with mixed results for the Molenaar Racing Team. In Oschersleben Sven Doornenbal finished in the top ten in both races, while Thom Molenaar struggled to get just 1 point.

After the originally planned opening round of the IDM season in the first weekend of May in Lausitz was canceled, recently there was the announcement that the season could be opened on Sunday May 23st in Oschersleben. Thom Molenaar and Sven Doornenbal completed 3 free practice sessions on Friday with the KTM RC390’s and two qualifying sessions on Saturday. On Saturday morning, good times were immediately set in the early first session. This would prove to be very important for Molenaar afterwards, because he was struggling with technical problems from the 6th lap on. His time set in the first session  turned out to be sufficient for a 9th place on the starting grid. Doornenbal also set his best time in the first qualifying session, resulting in a 14th starting position.

The team worked hard to get Molenaar’s KTM ready for the races and they decided to replace the engine. With a setup intended for smaller training circuits, it was a challenge for Molenaar to maintain his good starting position throughout the 13 lap races. After a good start, he managed to win a place, but despite his fighting spirit, he fell further back throughout the race and finished just outside the points in sixteenth position. Doornenbal had an excellent start and immediately moved up to 9th place. He managed to win another position a lap later and in the final stages he managed to secure 7th place, just behind Oliver Svendsen and with a comfortable lead over Leo Rammerstorfer. The victory was for Marvin Siebdrath, for reigning champion Lennox Lehmann and Dutch Twan Smits.

In the second race, Molenaar faced the same task of getting the best out of the spare engine and this time he was rewarded with the last available point. Doornenbal again got off to an excellent start and immediately occupied tenth position. He moved up one more place and held on to 9th place through the race. On the finish line he just managed to stay ahead of Troy Beinlich and secured six points. The race was won by Lennox Lehmann.

Sven Doornenbal is satisfied with his results.

After qualifying 14th I managed to make up a lot of positions and I am certainly satisfied with the double top 10 finish.

For Thom Molenaar it was a weekend to quickly forget.

I want to thank the team for all their efforts and look forward to the next round in Most, where I want to show what I’m capable of!

photo credit: Racing Passion Photography – Damon Teerink